Västra centrum, Alingsås

Området Västra Centrum omfattar ett större område väster om Alingsås centrum, där våra arkitekter har medverkat i utvecklingen av hela stadsdelen; från tidiga skisser inför planläggning till projektledning.

Våra arkitekter har arbetat med underlag för detaljplan, programskisser, bygglov till projektering, samt varit projektledare för delområden.

Nära anknytning till stad och parkområde
Området omfattar två kvarter; Ljuset och Klockan, med nära anknytning till både staden och Nolhaga parkområde.

Punkthusen är fyrspännare med sju respektive åtta våningar och formade för att ge mycket ljusinsläpp. Lägenheterna består av tvåor till fyror där alla lägenheter har fönster i minst två, ofta tre väderstreck och mycket generösa balkonger.

Planerna erbjuder flexibla lösningar där rum kan byggas till och tas bort efter den enskildes behov. Känslan av hus i park förstärks av att en stor del av parkeringsplatserna är nergrävda under byggnaderna.

Passivhus
Alla är passivhus med egen elproduktion i form av solceller på taken och kopplingen till naturen går igen i både färgsättning och materialval. Visionen var att ge de boende energieffektiva bostäder med nära koppling till naturen mitt i stan.

Kontakt

Profilbild för Maria Mattsson
Maria Mattsson
Avdelningschef Arkitektur Göteborg