Täby Simhall

Vid det före detta galoppfältet i Täby planeras en ny simhall. Norconsult fick uppdraget att utforma och projektera anläggningen som kommer att bli ett landmärke i den nya stadsdelen Täby Park.

Täby simhalls exteriöra gestaltningsidé är glimrande bakbelysta fasader som annonserar badet mot entré och förbipasserande. Bassängrummen ger en stabil grund med svarta betongfasader.

En simhall med något för alla

Besökarna kommer att få tillgång en tävlingsbassäng på 50 x 25 meter med läktare, två undervisningsbassänger med höj- och sänkbar bassängbotten, ett familjebad med vattenrutschkanor med tio meters fallhöjd. I badhuset finns även ett gym samt en servering för besökarna i direkt anslutning till bassängerna.

Anläggningen kommer att inrymma vattenaktiviteter för alla från baby till senior, vattenträning och simning för motionärer, simundervisning för skola, friskvård och rehabilitering, föreningsliv, och så förstås för hela familjen med rekreation, träning och lek

Gestaltningsidé

Utformningen av simhallen bygger på en tydlig gestaltningsidé med uppdelning av simhallens volymer. De stora bassängrummen får en stabil och lugn tyngd genom högblanka svarta terrazzofasader, medan de övriga delarna får ett expressivt uttryck genom vita glimrande bakbelysta fasader som annonserar badet mot entrétorget och förbipasserande i staden. Insidans färgsättning är varm och välkomnande.

Miljöbyggnad Silver

Förutom arkitektur har Norconsult haft flera kompetenser med i projektet såsom badvattenrening, akustik, visualisering samt BAS-P och CAD/BIM-samordning.

Platsens geotekniska förutsättningar gjorde det fördelaktigt att hela byggnaden placeras ovan befintlig mark. I markplan finns friskvårdslokaler, personallokaler och teknikutrymmen samt huvudentré som välkomnar alla besökare. Simhallen är projekterad för att uppnå Miljöbyggnad Silver.

"Utformningen av simhallen bygger på en tydlig gestaltningsidé med uppdelning av simhallens volymer"

Malin Ahlstedt, Studioledare

Vill du veta mer om

Kontakt

Profilbild för Malin Ahlstedt
Malin Ahlstedt
Studioledare