Sveriges mest energieffektiva yrkesskola

I Haninge utanför Stockholm finns landets största aktiva lager av solvärme. Här finns även Sveriges mest energieffektiva yrkesskola, Fredrika Bremergymnasiet - detta tack vare ASES, Active Solar Energy Storage.

Under hösten 2016 invigdes den nya gymnasiebyggnaden till Fredrika Bremergymnasiet i Haninge. Byggnaden är på totalt 9 500 kvm och har utrustats med 1 050 kvm solfångare. Solfångarna är en del i energi­lagringssystemet ASES, vilket lagrar sommarens solenergi i ett 6 000 kvm lager under byggnaden.

Extremt låg energianvändning
Det är mycket som ska synkroniseras i den nya byggnaden som har både vatten- och luftburen värme. Bland annat värmeåtervinning med FTX och närvarostyrd belysning. Energianvändningen beräknas till cirka 28 kWh/kvm/år för värme, varmvatten och fastighetsel, varav 15 kWh/kvm/år är själva värmen. Detta är extremt lågt då skolan innefattar bilverkstad, lacke­ringsboxar, svetsbås och storkök vilka alla kräver mycket ventilation och uppvärmning.

Investeringkostnaden för solvärmelagret är högre än för en bergvärme­anläggning med samma kapacitet. Men samtidigt är det årliga energibehovet 60 procent lägre för solvärmelagret än för bergvärme.

Vill du veta mer? Klicka här eller kontakta oss.

Vill du veta mer om

Tjänsteområden

Kontakt

Profilbild för Sandra Öman
Sandra Öman
VVS-ingenjör