Kulturhuset Spira, Jönköping

2007 vann Norconsult tillsammans med ansvarig arkitekt en designtävling för en nybyggnad för Smålands Musik och Teater. Norconsult ansvarade för akustiken i konsertsalen och Wingårdhs arkitekter för själva arkitekturen. Huset invigdes 2011 och innehåller en konsertsal med ca 860 platser, en teater med 350 platser, en multisal samt en caféscen.

Konsertsalen har en generös och briljant klang som blivit mycket uppskattad och fått många lovord av såväl musikerna i den egna sinfoniettan som gästande solister. Efterklangstiden kan varieras från ca 2,2 sekunder till nedåt 1,5 sekunder.


Förutom akustiken så svarade vi även för projektering av AV-tekniken i hela anläggningen. Salen har därvid fått en högtalaranläggning som är väl anpassad för salen och som möjliggör hårdrock i en konsertsal för symfonisk musik.

"Spira is not a hall, it is a space; crystal-clear, airy and balanced. Amazing acoustics with astonishing dynamics and reverberation even when amplifiers are used in productions. And you get this marvelous experience not only onstage but everywhere in the auditorium." - Chefsdirigent Hannu Koivola om akustiken I konsertsalen

”En akustik i världsklass” - Franske violinvirtuosen Augustin Dumay, som valt SPIRA för sina inspelningar

 

Tjänsteområden

Kontakt

Profilbild för Andreas Hübinette
Andreas Hübinette
Teamchef, Akustik