Grundmurad vattenväg
Ombyggnad pga rasrisk
Tidigare konstruktion stod på en rustbädd och dykinspektioner har redovisat att materialet under rustbädden på del av sträckan längs Norra Hamngatan mellan Fontänbron och Kämpebron var urspolat.
Vi hade tidigare utfört stabilitetsundersökningar som visade på att det förelåg rasrisk. På grund av detta och med tanke på att det rullar tung trafik på Norra Hamngatan beslutade Trafikkontoret att bygga om muren. Vi fick i uppdrag att projektera ombyggnaden av kajmurarna samt utföra stabilitetsåtgärder.
Ny grund för ökad stabilitet
En ny grund lades istället för rustbädden. De gamla träpålarna är sex meter långa och står i lera, men de nya stålpålarna är 25 meter långa och går hela vägen ner till berget, vilket gör stor skillnad för stabiliteten. De nya stålpålarna borrades ner för att undvika onödiga vibrationer. När pålningen var genomförd fylldes schaktbottnen med grus och ovanpå gruset gjöts en halvmeter tjock betongplatta.
Tanken var att bygga om muren endast ur konstruktionssynpunkt och klä in den med den befintliga murstenen. Eftersom den ursprungliga sandstenen har reparerats med granit och betong under årens lopp skulle den inte räcka till. För att ändå bevara utseendet provade man att såga itu sandstensblocken och sedan klädde yttersidan av den återuppbyggda muren. Stenen höll inte för det, så nu är muren klädd i granitsten. Resten av muren består av betong.
Tidspress
Projektet var tvunget att genomföras på ganska kort tid då spårvagnsspåren på Södra Hamngatan, tvärs över kanalen, skulle bytas ut. Norra Hamngatan skulle då fungera som avlastning för kollektivtrafiken. Dessutom var man tvungen att bli klar med projektet innan arbetet med tågtunneln, Västlänken, drar igång.
Vill du veta mer? Kontakta oss!