Gors konserthus

I den lettiska staden Rezekne har man uppfört ett nytt och elegant konserthus, ”Gors” där Norconsult projekterat salsakustiken. I konserthuset har man skapat en unik mulitsal med 1 000 sittplatser som på ett smidigt sätt kan göras om till 3 000 ståplatser. Det går även att variera akustiken och efterklangstiden i salen.

Uppdraget

"Gors", som är namnet på Lettlands nya konserthus, ligger i Rezekne, som är en stad inte långt från ryska gränsen med cirka 50 000 invånare. Upptag­ningsområdet är dock väsentligt större. Med bland annat pengar från EU har man lyckats bygga detta eleganta konserthus, som förutom konsertsalen med 1 000 sittplatser även rymmer en multisal med cirka 300 platser, "wedding room", repsal med mera.

Lösningen

Stora salen är en unik multisal där alla platser på den främre parketten är placerade på lyftbord, vilka gör det möjligt att skapa gradängsteg. Samtidigt kan lyftborden köras ned till planet under där stolarna kan tas av och lagras. På så vis kan man få en sal för stående publik upp till 3 000 personer. Även akustiken är varierbar och efterklangstiden, som kan uppgå till 2,5 sekunder beroende på situationen på scen, kan dämpas till cirka 1,6 sekunder med hjälp av spolgardiner.

Mycket höga krav har ställts på ljudisoleringen mellan salarna. Dessa har klarats med flytande golvkonstruktioner och fogar i stommen. Konserthuset invigdes i maj 2013.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

" I would like express my deepest gratitude for helping that hall sound so fantastic! The acoustic feeling is perfectly equally satisfying both when sitting in the hall listening to a performance and when being on the stage actually performing. I truly feel like I am playing better when performing at the "Gors"!"

Vestard Shimkus, pianist

Vill du veta mer om

Tjänsteområden

Kontakt

Profilbild för Jan-Inge Gustafsson
Jan-Inge Gustafsson
Team Akustik