Ekskogens förskola, Alingsås

Norconsult har ritat Ekskogens förskola, en nybyggd förskola med 4 avdelningar med tillagningskök centralt i Stadsskogen, Alingsås. Byggnaden har ett fint skogsnära läge där utemiljön är anpassad och utformad med naturnära lösningar.

Byggnaden är placerad i souterräng på en kuperad skogstomt. Förskolan har en gemensam huvudentré på plan 2 mot gatan samt en nedre entré mot barnens utemiljö. Avdelningarna har antingen egen uteplats för sovande barn eller större balkong på plan 2.

Samspel med befintlig byggnad

Utemiljön på Ekskogens förskola vetter mot ett vackert skogsområde, och är placerad mittemot en några år äldre förskola som också ritad av Norconsult. Fasader, färgsättning och ytskikt har därför valts ut för att kunna samspela med den äldre byggnaden samtidigt som den nya byggnaden ges ett eget uttryck.Anpassad för terräng och natur.

Anpassad efter terräng och natur

Förskolans fasad i laserat thermoträ med gröna burspråk samspelar också med den lilla björkskogen intill, och även balkongräcken har getts en lekfull form. Utemiljön är väl anpassad efter den kuperade terrängen och är i stor grad utformad med naturnära lösningar.

Kontakt

Profilbild för Maude Östaneng
Maude Östaneng
Teamchef Arkitektur