"Nu vill vi bara sätta i gång med arbetet”

Traineeprogram ger ny kraft till Norconsults energiområde

Nu startar Norconsult sitt första traineeprogram som ger nyexade inom energiområdet en skjuts in i branschen. Syftet är att säkra upp kompetens inom företaget men också att ge unga personer en bra väg in i yrket.

Det är en ovanligt solig hösttisdag i Göteborg och deltagarna i traineeprogrammet Global Engineer program har samlats på Lindholmen för en heldagsutbildning om konsultrollen. Programmet drog i gång för en dryg månad sedan och deltagarna verkar pigga på att växla upp arbetet:

- Det känns bra men jag är lite otålig att komma i gång, skrattar Amanda Henriksson som är en av deltagarna.

Global Engineer program är ett internationellt rekryterings- och inskolningsprogram med deltagare från Sverige, Norge, Island och Polen. Syftet är att tillföra kompetens och öka samarbetet inom koncernen. Men det är också ett bra sätt att introducera nya unga medarbetare.

- Efter 20 veckor har de fått en inblick i allt vi jobbar med. Jag brukar säga att den som gått klart vet vad den inte vet. Men den vet vem man ska fråga, säger Johan Jalvemo, Sektionschef på Energi & Industri, som har kört traineeprogram i tio års tid även om detta är det första i Norconsults regi.

Programmet involverar tolv deltagare från de fyra deltagarländerna som under 20 veckor träffas, nätverkar och utbildas. 80 procent av tiden jobbar de i olika projekt, övrig tid läggs på utbildningar där de får lära sig mer om framför allt kraftsystem, men också om exempelvis affärsmannaskap och kundkontakter.

Johan Jalvemo menar att programmets internationella inriktning ger extra synergier.

- Programmet skapar kopplingar mellan de länder som är med. Det handlar om samarbete som byggs från botten och upp, de som deltar får en stark anknytning till varandra trots att de sitter på kontor i helt olika länder.

Detta är första gången som Norconsult kör ett traineeprogram. När den första kullen är klara i månadsskiftet jan/feb kommer de fungera som samarbetsambassadörer och engageras i kommande program.

Amanda Henriksson har läst Energi och miljö på KTH i Stockholm och sedan tagit en master i hållbar energiteknik med inriktning solkraft. Det var ett tips från en tidigare kursare som fick henne att ansöka till programmet.

- Jag tyckte det kändes bra redan på intervjun. Det var en heldag på plats med olika övningar och presentationer och jag fick en tydlig bild av kontoret och kollegorna, vilket var en stor skillnad jämfört med andra intervjuer som hölls online.

Vad tycker du om programmet än så länge?­

- Det känns bra men det har varit en hel del utbildningar nu i början. Nu vill vi bara sätta i gång med arbetet. Jag hoppas att kunna lära mig ännu mer om kraftledning och känner mig väldigt nyfiken på projekten, säger hon.

Inez Björnberg har läst samma masterprogram som Amanda men med inriktning mot hållbar kraftproduktion.

- Jag var i huvudsak intresserad av traineeprogram eftersom jag tycker det är en bra övergång mellan plugg och jobb. Man får fortfarande lärandeaspekten och samtidigt en bra ingång in i projekten. Det som har stuckit ut för mig här på Norconsult är den välkommande atmosfären. Den finns både i möten med individer och i själva kulturen.

Vart ser du dig själv i framtiden?

- Jag vet inte riktigt, och jag tänker att det är därför den här typen av program är så bra. Man får en helhetsbild och hittar rätt väg framåt inom företaget: kanske kommer jag jobba som expert, inom management eller kanske byta inriktning helt. Jag tänker att jag har chans att ta reda på det nu.

Kontakt

Profilbild för Johan Jalvemo
Johan Jalvemo
Sektionschef