”Fler nyexade borde överväga konsultrollen”

Att hitta rätt i arbetslivet kan avgöras av både och tillfällighet. För Jonatan Hellborg gjorde kombinationen av utbildning, utlandsvistelse och kontakter att han fick upp ögonen för elkraft. Idag arbetar han med framtidens elförsörjning på Norconsult i Östersund.

jonatan_hellborg.jpg

Jonatan Hellborg har haft ett stort teknikintresse så länge han kan minnas. Genom det började hans karriärresa med högskolestudier inom process- och driftteknik i Örebro. Efter examen började han arbeta som drifttekniker på Karlskoga Energi & Miljö, men insåg ganska snabbt att ingenjörsyrket lockade mer.

- Jag kompletterade min högskoleexamen med kandidatprogram inom elkraft på distans via Umeå Universitet. Då hade jag möjlighet att fortsätta jobba under tiden, berättar Jonatan. För att nå slutmålet att bli civilingenjör krävdes masterexamen, som jag genomförde i vid universitet i Sørøst-Norge. Det var där jag fick höra talas om Norconsult för första gången genom en bekant.

Samtalet ledde Jonatan in på LinkedIn där en exjobbsannons fångade hans uppmärksamhet: att undersöka ett hybridsystem för batterilager inom vattenkraft och ta fram en matematisk modell för minskade underhållskostnader för dåvarande Uniper. En inskickad ansökan senare blev han kallad till intervju på Norconsult i Östersund, där det sa ”klick” direkt.

- Jag hade hört gott om Norconsults verksamhet i Norge, och fick samma bilden bekräftad när jag kom på intervju tillbaka i Sverige. Konsultbranschen var jag dock inte så lockad av från början, men även den uppfattningen har förändrats sedan jag började här, berättar han.

Tjänsten som exjobbare inom elkraft blev hans och ett halvår senare fick han erbjudande om tillsvidareanställning. Strax därefter dök en ny möjlighet upp i det nystartade Global Engineer Program. Här fick tio nyexade ingenjörer från alla länder i Norconsultkoncernen möjlighet att utbilda sig ytterligare inom energiområdet samtidigt som man fick arbeta i faktiska projekt och prova på konsultyrket.

- Att delta i Global Engineer Program var en fantastisk möjlighet. Det blev ett snabbspår in i organisationen och jag kunde bygga upp ett nätverk tidigt som jag fortfarande har stor nytta av, berättar Jonatan.

Drygt ett år senare arbetar han fortfarande med ett av sina största intresseområden: vattenkraft och förnybar energi. Här går tekniken starkt framåt och Jonatan får gå i bräschen för utvecklingen genom nya innovativa projekt inom framför allt batterilagring. Han råder alla som snart ska ta första klivet in på arbetsmarknaden att våga söka exjobb hos företag man gillar, och att ge konsultbranschen en ärlig chans.

- Att vara teknikkonsult är både roligt och varierande! Man får prova på många olika områden och hinner inte fastna i gamla hjulspår, utan får hela tiden tänka nytt. Om du hittar du ett företag du är intresserad av, kontakta dem och bolla exjobbsidéer tillsammans. Det är ett bra sätt att komma in i branschen och som gynnar båda parter: du kan får känna om arbetsplatsen passar dig och företaget kan se vad du går för. Win-win!

Kontakt

Profilbild för Jonatan Hellborg
Jonatan Hellborg
Elkraftkonsult