Äventyrliga arkitekten hittade hem i Piteå

Passionen för att teckna fick Renetta Gkiafi att intressera sig för husbyggnation och arkitektur redan som barn. Att det skulle föra henne från Grekland till Italien och senare Sverige visste hon inte då. Idag tackar hon sin barndom jag för mycket, och tecknandet bär hon fortfarande med sig som arkitekt på Norconsult i Piteå.Intresset för byggnader och arkitektur i olika delar av världen fanns tidigt med i Renettas liv. Hon nämner särskilt fascinationen för Japan och USA, och kommer vidare in på hur intresset och hennes talang att rita blev en lyckad kombination.

- Jag har nog alltid velat jobba med byggnader på ett eller annat sätt. Nu när jag har jobbat i branschen länge, och fått uppleva övergången från handskisser till digitala skisser, kan jag se att båda delar är lika viktiga för helheten, berättar hon.

Hon inledde karriären med studier vid Florens universitet i Italien ett och examensarbete inom bioklimatisk arkitektur. Därefter provade hon på att jobba med arkitekttävlingar i Italien, driva eget arkitekturkontor, vara anställd, teknisk konsult och arbeta med fastighetsutveckling under tio års tid i Grekland. Vändpunkten kom 2011 då hela Grekland, inklusive dess byggbransch, drabbades av djup ekonomisk kris.

- Jag såg min situation som en möjlighet att söka mig vidare till andra marknader, utanför Grekland. Mitt intresse för internationell arkitektur har ju även berört Sverige som är känt för sin minimalism och starka koppling till naturen. Det tilltalade mig och jag hade dessutom vänner som bodde i Sverige sedan tidigare. Jag passade på att besöka dem och packade med mig min utskrivna CV i väskan. Teamsintervjuer fanns inte på den tiden.

Sagt och gjort. Efter flera intervjuer och telefonsamtal med arkitektbyråer i både Göteborg och Stockholm fick Renetta napp hos dåvarande Arkitekthuset Monarken i Luleå (som kom att bli en del av Norconsult några år senare). De var intresserade av att anställa henne på företagets kontor i Piteå. Det blev på många sätt en livsförändrande upplevelse för Renetta.

- För det första hade jag aldrig varit så långt norrut, och för det andra kunde jag nog aldrig föreställa mig att det var här jag skulle slå mig till ro. Det skulle innebära en permanent flytt från Grekland, att lära mig ett nytt språk och nya arbetssätt. ”Vad kan gå fel?” tänkte jag.

2012 lämnade Renetta hemlandet med sin make för ett Sverige. Branschen, mentaliteteten och miljöerna – precis allt var annorlunda från det hon var van vid. Men med ett stort stöd från kollegorna i Piteå gjorde hon sig snabbt hemmastadd och fick arbeta med egna projekt.

- Jag kom till Piteå för ett jobb, men jag hittade även ett nytt hem. Idag får jag arbeta med allt från villor till skolor, kontor, industribyggnader och kulturhus. Jag älskar mitt yrke: den personliga kontakten med kund, variationen i uppdrag, mina duktiga kollegor och möjligheten att få sätta sin egen prägel på en stad.

Hon jämför skillnaderna med sin tidigare karriär i Grekland och Italien.

- Sverige har kommit längre med att digitalisera hela arbetsprocessen, Grekland och Italien håller på att komma ikapp. Det är också skillnad i att du som arkitekt får ett större ansvar för hela processen. Sverige är lite lyxigare på det sättet, man får tid att vara kreativ och reflektera över sina idéer och koncept. Samtidigt jobbar man inte lika nära sina projekt, och spenderar mer tid på kontoret i Sverige, berättar Renetta.

Under sin karriär har hon hunnit arbeta med det mesta inom arkitektur. I och med samhällsutvecklingen som sker i Norra Sverige förändras också beställningarna.

- Nu sitter jag mycket med olika konceptförslag för kontorsbyggnader. Många företag vill etablera sig här och sätta sin egen prägel på lokalerna de ska verka i. Det är väldigt kul att vara en del av allt som händer här, nästan som att vara med och skriva historien om den gröna omställningen.

Kontakt

Profilbild för Renetta Gkiafi
Renetta Gkiafi
Arkitekt SAR/MSA