​Sävehuset vann pris som ”Årets Miljöbyggnad”!

Pressmeddelande
12.november 2020

På Sweden Green Building Awards gala 11 november korades Sävehuset till Årets Miljöbyggnad. Ett fantastiskt fint kvitto till Norconsults arkitekter som lyckats ge en utdömd byggnad nytt liv.

​Sävehuset vann pris som ”Årets Miljöbyggnad”!

Sävehuset tillhör Wisbygymnasiet på Gotland och byggdes i början av 1970-talet. Klagomålen kring dålig luft och inomhusmiljö uppstod nästan omgående och byggnaden upplevdes som mörk, tung och instängd. Kraven på ljusinsläpp, ventilation och arbetsmiljö har skärpts mycket sedan dess, vilket föranledde beslutet att totalrenovera byggnaden 2013. Åtgärderna var så omfattande att det betraktades som en nybyggnad på befintlig stomme.

Sweden Green Building Awardsdelas ut årligen av SGBC för att premiera och uppmärksamma projekt som på bästa sätt bidragit till ett hållbart samhällsbyggande. Miljöbyggnad är den största svenska miljöcertifieringen och i stor konkurrens vann Sävehuset 2020 års utmärkelse.

Juryns motivering lyder:

”Att våga satsa på ambitiösa ombyggnadsprojekt istället för att riva och bygga nytt är avgörande för ett framtida, hållbart samhällsbyggande och här är Sävehuset i Visby en förebild och inspirationskälla. Det är imponerande att projektet, förutom att uppnå Miljöbyggnad Guld, lyckats få detta höga betyg i så många indikatorer, vilket är ovanligt i en total ombyggnad som detta.”

Julia Hjortmyr Grabe, arkitekt på Norconsult, intervjuades i livesändning under galan:

- Det här är fantastiskt roligt och vi är många som är glada över den här utmärkelsen! Vi har haft ett väldigt bra samarbete med vår beställare och projektets miljöbyggsamordnare, vilket var helt avgörande för slutresultatet. Vi satsade högt från början och gav oss inte förrän vi nådde vårt mål. Det är glädjande att höra att Sävehuset är en förebild för hållbart samhällsbyggande.

Kontakt

Profilbild för Julia Hjortmyr Grabe
Julia Hjortmyr Grabe
Arkitekt SAR/MSA