Sollentuna sjukhus – en krokig väg framåt

Nyheter
13.februari 2018

Norconsult ska på uppdrag av Locum och Stockholms Läns Landsting totalrenovera Sollentuna sjukhus för att skapa moderna miljöer för geriatrikvård. Rivning och byggstart inleddes 2015 och sjukhuset planeras öppna igen 2019. Upprustningen är ett av Norconsults största – och mest komplexa – flerfacksuppdrag med många svåra utmaningar.

Sollentuna sjukhus – en krokig väg framåt
Foto: Emil Nordin

Mitt i Sollentuna – insprängt mellan det lilla centrumet, den idylliska havsviken Edsviken och de ringlande gatorna med trä­villor från 1920-talet – tronar det nio vån-ingar höga och över 30 000 kvadratmeter stora Sollentuna sjukhus. Eller tronar och tronar.

Just nu står hela bygget under renovering och är höljt i bygg­plast. För att få en förståelse för hur allt kommer att bli när det står klart ska Norconsults uppdragsledare Lars Ylander visa runt i lokalerna.

– Jag berättar och så får du ställa frågor, säger uppdragsledaren när vi i sällskap med PEAB:s byggledare Andreas Kronström tar oss igenom svänggrindarna och in på själva byggområdet.

Att det behövs viss fantasi för att få en bild av hur allt kommer bli visar sig tydligt redan när vi inleder rundturen i huvudentrén. Det fabriksliknande, ur­blåsta och byggdammsfyllda utrymmet ska nämligen vid färdigställandet bli lite av sjukhusets själva krona: en mer eller mindre helt fönsterförsedd fasad med stort ljusinsläpp och träpaneler med prunkande växtlighet längs med väggarna.

– Att besöka ett sjukhus är en jobbig upplevelse i sig för många. Men här – och då inte minst i huvudentrén – har vi försökt få allt att kännas så välkomnande som möjligt, säger Lars.

Läs mer om Sollentuna sjukhus renovering i Norconsult Idag

Kontakt

Profilbild för Lars Ylander
Lars Ylander
Uppdragsledare