Var så god och sitt

Norconsult har ritat Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum, som med sina 12 500 kvadratmeter är Askersunds kommuns största satsning någonsin.

Publicerad: 2017-03-07

Under hösten har skolan tagits i bruk och det som nu återstår är att få den sista inredningen på plats. Inredningsarkitekten Hampus Rendmar har, tillsammans med kollegan Christina Brunius, varit delaktig från start.

I skolan är korridorerna planerade för att fungera som uppehållsrum för eleverna. På utvalda ställen bildar de större rum som vetter mot innergården, vilket ger dem en behaglig tempoväxling. Utmaningen för Norconsult låg i att skapa en korridorsmöbel som är inbjudande och samtidigt tålig utan att kännas för strikt.

– Från början ville beställaren ha bänkar som var fastskruvade i golvet. Men i dialog kom vi fram till att i stället skapa en skolmiljö där eleverna känner sig betydelsefulla, snarare än att forma en vandalsäker miljö, säger Hampus Rendmar.

Norconsult skissade därför på öliknande möbelgrupper där eleverna skulle vilja sitta under läxläsning och raster.

– Tanken är att modulerna ska placeras ut slumpmässigt i respektive färg så det blir variation och så att de hjälper människor att "navigera" i byggnaden. Dessutom är de klädda i slitstarka mattor som tål att eleverna sätter skorna på dem, säger Hampus Rendmar.

När prototyperna var framtagna fick elever provsitta och komma med feedback. Efter några mindre anpassningar var både kommunen och eleverna nöjda med den skräddarsydda möbellösningen.

Olika färger och sitthöjder
Möblerna varierar i färgerna grönt, grått och blått för att harmoniera med skolans färgskala. Eftersom det handlar om en skola för elever i årskurs sex till nio valde Norconsult att göra möblerna i två sitthöjder (380 millimeter och 450 millimeter) samt en högre bordsvariant på 900 millimeter.

Profilbild för Hampus Rendmar
Hampus Rendmar
Arkitekter
 

Nyheter

- av 237