Istiden inspirerade till unik park

Strax söder om Öresundsbrons fäste i Malmö ligger Anne­stadsparken, ett stort stråk som består av tre grönområden. För sju år sedan fick Norconsult i uppdrag att ta fram ett förslag på hur den stora ytan kunde utvecklas till tre olika parker.

Publicerad: 2016-03-11


I samverkan med Malmö Stads dåvarande landskapsarkitekt togs det fram en plan för gestaltning och projektering. Slutresultatet blev en stor odlingspark med frukt­träd, kolonilotter och gemensamhetsytor, en 50 meter bred park med olika växtlighetsteman som breder ut sig mellan olika bostadskvarter och till sist en så kallad drumlinpark, bestående av 25 grästäckta kullar i olika storlekar.

– Parken är den enda i sitt slag i Sverige, säger Jimmy Hagman, landskaps­ingenjör på Norconsult. Formen är hämtad från drumliner, alltså landmassor som samlades under glaciärerna under istiden.

Hundratusentals kubikmeter jord fick fraktas till parken för att man skulle kunna skapa kullarna. I dag är drumlinparken en populär plats för såväl intervallträning som pulkaåkning.

– Annestadsparken är det största parkprojekt som Norconsult varit inblandat i. En av utmaningarna var att hitta ett sätt att skapa balans mellan de stora park­områdena och omkringliggande bostadskvarter. Vi fick väldigt fria händer och tillräckligt stora resurser från Malmö Stad för att göra ett bra jobb, så det var ett mycket roligt och givande projekt.

Vill du läsa mer om projektet? Klicka här

Profilbild för Jimmy Hagman
Jimmy Hagman
Landskap
 

Nyheter

- av 237