Norconsult skall konstruera en LNG tank för Manga LNG i Torneå, Finland

Norconsult har genom Midroc Rodoverken AB i Sverige tecknat avtal med Wärtsilä Finland Oy för utformningen av en fullt innesluten tank med en lagringskapacitet på 50.000 m3 LNG (flytande naturgas).

Publicerad: 2015-03-12

Byggnadsarbetet inleds i april 2015 och anläggningen planerar man att ta i drift i början av 2018.

LNG-tanken är huvuddelen av en ny LNG-terminal för import som ska byggas i Torneå Finland för Manga LNG OY. Företaget ägs av Outokumpu plc., Ruukki Metals Ltd, Skangass Ltd och EPV Energi ltd.

LNG-tanken har en "fullständig inneslutning" enligt de europeiska standarderna EN 1473 och EN 14620. Detta innefattar en innertank med 9 procent nickelstål och en yttre tank i gjuten betong. Isolering mellan den inre och yttre tanken hjälper till att begränsa avdunstning av den flytande naturgasen som lagras vid en temperatur på -162 grader Celsius.

Norconsult har lång erfarenhet av konstruktion av denna typ av LNG-lagringstankar. Tidigare har företaget projekterat liknande LNG-tankar för Risavika LNG-fabrik och Lysekil LNG-terminal.
Norconsult började projekteringen i slutet av 2014 och arbetet kommer att fortsätta under hela 2015. Norconsult kommer också hjälpa till med uppföljning vid anläggningen i under byggtiden

Profilbild för Stian Carl Erichsen
Stian Carl Erichsen
 

Nyheter

- av 78