Kiruna får flyttbart äldreboende

Ett nytt äldreboende med hundra lägenheter i ett vånings­plan tar form i Kiruna. För att byggnaden ska vara flyttbar när gruvan breder ut sig består den av moduler. 

Publicerad: 2015-09-16


Planeringen av äldreboendet Termiten 1 föregicks av en tävling arrangerad av Kiruna kommun. Kravet på lösningarna var att byggnaderna ska kunna flyttas, om den stora järngruvan skulle behöva utvidgas. Det vinnande förslaget kommer från Lindbäcks Bygg och Norconsult fick ansvar för att projektera värme, sanitet, ventilation och boendesprinkler – såväl vid fabrikstillverkningen av modulerna som vid projekteringen på plats.

– Det är ett stort jobb. Det speciella är att allt byggs i ett enda våningsplan på
5 500 kvadratmeter med en 130 meter lång korridor och 70 meter långa flyglar, säger Berndt Hortlund, teamchef på Installationsteknik i Piteå.

Vissa av dem som ska bo i den nya byggnaden är demenssjuka och därför är det stort fokus på tillgänglighet, umgänge och överblickbarhet. För att göra verk­samheten så transparent och vårdeffektiv som möjligt kommer byggnaden att ha många glasytor och viktiga funktioner i nära anslutning till varandra. Husen kommer att byggas i trä målat i varma jordfärger.

Läs hela artikeln i tidningen Norconsult Idag, genom att klicka här.

Profilbild för Berndt Hortlund
Berndt Hortlund
Teamchef, Installationsteknik
 

Nyheter

- av 78