Sverigepremiär för virtuell konsertsal

För 24:e året i rad gick Huddinge Jazz & Blues (tidigare Huddinge Jazzdagar) av stapeln den sista helgen i maj i Sjödalsparken, Huddinge. Nytt för i år var att Norconsult genom Team Akustikon ansvarade för festivalljudet.

Publicerad: 2015-06-12

Team Akustikon bjöd på Sverigepremiär för ett Wave Field Synthesis-baserat system från Sonic Emotion (CH/FR). Tekniken, använd på Paris jazzfestival de senaste åren, möjliggör återgivning av riktnings-information så att oavsett
var lyssnaren sitter, upplevs ljudet komma från instru-menten på scenen snarare än från högtalarsystemet.

Förutom detta s.k. källorienterade ljud, användes ett surroundsystem för att skapa en "virtuell konsertsal" med hjälp av digitalt genererade väggreflexer. Totalt användes 24 separata högtalarkanaler och en baskanal – surround i "24.1-format" om man så vill.

Fredagen välsignades med strålande väder och när Sveriges bluesdrottning Louise Hoffsten avslutade kvällen sattes nytt publikrekord; cirka 2000 besökare enligt lokaltidningen. På lördagen var tyvärr vädret strålande i en annan bemärkelse och nu sattes ånyo publikrekord – minsta publiken någonsin. Sistnämnda till trots, var genomförandet mycket lyckat, med nöjda besökare, artister och arrangörer. Team Akustikon fick blodad tand och kanske görs fler fälttester med state-of-the-art-teknik framöver.

Profilbild för Fredrik Henn
Fredrik Henn
 

Nyheter

- av 78