Norconsult utsett till Göteborgs cykelvänligaste arbetsplats

Lördagen den 14 september utsågs Norconsults kontor i Göteborg till den cykel­vänligaste arbets­platsen i hela Göteborg av Göteborgs Stads Trafik­kontor. Peter Apelgren var konferencier när priset delades ut av Trafik­kontorets miljöchef Anders Roth i Nordstan i samband med "Streetsmart"-veckan.

Publicerad: 2013-09-17 Senast uppdaterad: 2014-06-03

Trafikkontoret i Göteborg vill att Göteborg ska bli Sveriges bästa cykelstad. Därför har Trafik­kontoret uppmuntrat Göteborgs arbetsgivare att delta i tävlingen "Årets cykel­vänligaste arbetsplats". Eftersom Norconsult redan profilerat sig inom miljö­anpassat resande genom ett aktivt samarbete med Trafik­kontoret sedan många år tillbaka, antog vi givetvis även denna utmaning, säger Katharina Jonsson, kommunikations­ansvarig på Norconsult.

En enad jury utsåg Norconsult till vinnare med motiveringen: "På kort tid har Norconsult genom starkt förändrings­arbete engagerat hela personalen i cykelfrågan, bland annat genom att prioritera cykel i förhållande till bil. Norconsult är helt enkelt en privat arbetsgivare som visar vägen".

Vad betyder denna utmärkelse för er?
– Det betyder självklart mycket, det är en väldigt fin utmärkelse och vi känner oss verkligen hedrade! Det är ju en bekräftelse på att de satsningar vi gör betyder något i ett större sammanhang. Att vi prioriterar rätt.

Vad betyder det för en arbetsplats, för stämning, kreativitet etc, att vara cykelvänlig?
– Detta erkännande är ju självklart en stor källa till uppmuntran och inspiration att fortsätta arbeta med denna typ av frågor. Det bygger självklart också en intern stolthet att arbeta på den cykel­vänligaste arbetsplatsen i hela Göteborg. Som en samhälls­byggare med helhetssyn är ju det fantastiskt stort och roligt och något som våra medarbetare verkligen ska känna sig stolta över. Det är ju våra medarbetare som driver dessa frågor och ställer kraven på oss som företag. I tillägg har vi en lyhörd lednings­grupp som uppmuntrar dessa frågor och kreativiteten hos våra medarbetare. En väldigt bra kombination helt enkelt.

Vad har ni gjort under den här tiden för att bli Göteborgs cykel­vänligaste arbetsplats?
– Vi har arbetat med miljö­anpassade resor på olika sätt och deltagit i många projekt tillsammans med Trafik­kontoret under än längre tid, där cykel varit en central del. I tillägg har vi väldigt engagerade och miljö­medvetna medarbetare som brinner för dessa frågor. Vi har flera medarbetare som cyklar till och från arbetet i ur och skur året om. Vi har en medarbetare som cyklar ända från Lerum till vårt kontor på Lindholmen varje dag. Eftersom vi vill uppmuntra detta gäller det att vi kan erbjuda dusch, skåp, cykelpump och en bra parkering mm.

Vad är skillnaden på arbets­platsen nu jämfört med i vintras?
– Vi ser inga jättestora skillnader egentligen, vi har gjort plats för fler cyklar i vårt garage och köpt in en elcykel som används flitigt av våra medarbetare till och från våra möten. Vi testar den nu och kommer förmodligen köpa in en till eftersom den är väldigt bokad. Allt det andra hade vi redan.

Hur kommer ni nu fortsätta att förbli cykelvänligast i Göteborg?
– Ibland kan man känna sig tröstlös och tänka att det vi gör inte har så stor betydelse i det stora hela – men så känns det inte alls nu, nu är vi riktigt taggade!! Den här utmärkelsen har gett oss stor inspiration att fortsätta arbeta på precis samma sätt som vi gör idag. Vi kommer fortsätta kommunicera kring betydelsen av miljö­anpassade och resfria möten och göra det lätt för våra medarbetare att följa våra policys och riktlinjer kring dessa frågor. Vi kommer fortsätta vara lyhörda och lyssna på våra medarbetares synpunkter och olika förbättrings­förslag och vidta åtgärder där det behövs. Något som vi tittar på just nu är hur vi kan få ännu fler medarbetare att cykla i ur och skur – till och från möten – till och från jobbet, avslutar Katharina Jonsson.

Läs pressmeddelandet från Göteborgs stad.

Profilbild för Catharina Johansson
Catharina Johansson
Kommunikationsansvarig
 

Nyheter

- av 78